Sydsvenska Dagbladet - 27 november 2001


Modern dans möter Clarkes musik

På tisdagskvällen möter modern dans samtida konstmusik i Kristianstad. Koreografen Efva Liljas nyskapande danskompani E.L.D. från Stockholm framför tillsammans med Malmöensemblen för nutida konstmusik, "Ars Nova", dansstycket "The Incredible You". Musiken är skriven av James Clarke, en av Storbritanniens mest kända tonsättare, och jag träffar honom över en kopp kaffe i Malmö för ett samtal kring hans musik och det aktuella dansprojektet.

Hur föddes idén till "The Incredible You"?
- Det hela började med att Stefan Östersjö i Ars Nova tog kontakt och ville beställa två nya stycken för ensemblen. Detta ledde vidare till samarbetet med E.L.D. och Efva utarbetade koreografin efter den färdiga musiken. Dansen framförs här till verket "Kammersymphonie", vilket består av fyra sinsemellan skilda stycken som här får utgöra verkets olika satser. De står för fyra olika "karaktärer" med stora skillnader i uttryck samtidigt som de har många viktiga inbördes beröringspunkter. Titeln "The Incredible You" är Efvas och uttrycker de tankar hon arbetat med i koreografin: att illustrera hur fantastiska människorna egentligen är som varelser och vilka positiva drivkrafter som ligger bakom deras interaktioner.

Clarke bekänner sig till den stil inom modern konstmusik som brukar kallas "nykomplex" och har där sällskap av sin landsman Brian Ferneyhough. Han refererar även till de tyska tonsättarna Mathias Spahlinger och Helmut Lachenmann samt italienaren Sylviano Bussotti. Förhållandet till kompositionsprocessen är för Clarke mycket privat och präglas av en intensiv koncentration, men även om det klingande resultatet ofta är abstrakt till sin natur så finns inga principiella hinder för lugn och vacker samklang.
- Jag anser att den nutida konstmusikens roll är att utmana lyssnaren och inbjuda till ett nytt tänkande. Min strävan är därför att skapa klar och aktiv musik med relationen mellan spänning och icke-spänning som viktig utgångspunkt. Om sedan musiken kombineras med dans tillkommer en extra dimension som delvis påverkar lyssnandet. I det nu aktuella samarbetet med E.L.D. är det första gången jag deltar i ett så kallat "gränsöverskridande" projekt, men jag ser gärna ett samarbete i framtiden där musik och dans kan utvecklas tillsammans i skapelseprocessen.

Förutom "The Incredible You" innehåller programmet även två andra dansverk. Klas Torstensson, verksam i Holland, står bakom musiken till "Ur minnet", där bassaxofonisten Jörgen Pettersson för en dialog med dansarna, och Ars Nova spelar Malmötonsättaren Kent Olofssons "Tarpeian Rock" där två dansare koreograferats hängande i luften.
Hela denna föreställning framförs alltså ikväll på Konserthuset i Kristianstad och allt talar för att succén vid urpremiären i Stockholm i fredags kommer att upprepas. Gå dit och möt kraften i symbiosen mellan samtida konstmusik och modern dans!

Fredrik Emmerfors